STRONA GŁÓWNA

6 sty 2012



Sakiewki z papieru ryżowego z krewetkami

Ostatnio uśmiałam się setnie, kiedy moje Drogie Siostry wygłosiły lekko zmodyfikowaną zasadę nr 1, czyli moje motto dnia codziennego. Otóż, jak wspominałam kiedyś (zdaje się, przy okazji pewnego letniego ciasta z owocami), każdego dnia powtarzam sobie jak mantrę "fast efficient sexy!". Kiedy ledwo powłócząc nogami, o godzinie 22:45, udałam się na spoczynek (i warto zaznaczyć, że był to Sylwester), usłyszałam, że moje pełne motto powinno brzmieć "fast efficient sexy... and exhausted".



Cóż, może ostatnio rzeczywiście jestem troszkę zmęczona. W takich okoliczność staram się oszczędzać energię. Dajmy na to gotowanie - można spędzić pół dnia przygotowując obiad, ale równie dobrze może to być 20 minut. I znowu wracamy do wspomnianej zasady... Jak się łatwo domyślić, dzisiejszy przepis będzie szybki i prosty!



Składniki (6 sakiewek):

  • 200 g krewetek tygrysich (obranych)
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • papryczka chilli lub pieprz cayenne (do smaku)
  • ok. 3 łyżki soku z limonki
  • 6 łyżek kiełków rzodkiewki
  • 6 płatów papieru ryżowego
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek (do związywania sakiewek)
  • sos sojowy (do podania)
  • só (do smaku)

Przygotowania:

Marchewkę i selera obierz i pokrój w cienkie słupki o długości ok. 3 cm. Papryczkę chilli posiekaj drobno (ilość wedle uznania).

Krewetki obierz (także ogonki), oprósz lekko solą i skrop sokiem z limonki, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, starty imbir i papryczkę chilli. Wymieszaj krewetki ze składnikami marynaty i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.



Na patelni rozgrzej ok. 2-3 łyżki oliwy. Dodaj olej sezamowy i wrzuć na patelnię warzywa (marchewkę i seler). Smaż ok. 5-10 minut (warzywa nie powinny się rozpadać). Następnie dodaj krewetki wraz z marynatą, dodaj mirin, wymieszaj składniki i smaż jeszcze przez ok. 3-4 minuty.



Papier ryżowy maczaj w ciepłej wodzie (przez ok. 20 sekund). Następnie przekładaj go na suchą powierzchnię i czekaj chwilę aż zmięknie. Na środku każdego płata układaj kolejno łyżkę kiełków rzodkiewki i 1-2 łyżki farszu z krewetek i warzyw. Boki papieru ryżowego podwijaj do góry, formując kształt sakiewek. Każdą sakiewkę zawiązuj szczypiorkiem.

Przystawkę podawaj z sosem sojowym. Przygotowując ją na przyjęcie postaraj się, aby sakiewki miały wielkość "na jeden kęs".

4 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle ponętnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam sajgonki za zimno, a Twoja propozycja to właśnie takie sajgonki, ale w innej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! @burczymiwbrzuchu: jakby nie patrzeć, sajgonki ;)

    OdpowiedzUsuń