STRONA GŁÓWNA

2 sty 2012



Pierożki z ciasta francuskiego z cielęciną

Z karnawałem jest inaczej. Bardzo lubię ten czas, ponieważ sprzyja spotkaniom (uwielbiam domowe przyjęcia!). Mam wiele sprawdzonych pomysłów na karnawałowe przystawki, ale najwięcej przyjemności sprawia mi obmyślanie kolejnych kompozycji. Dzisiaj pomysł na bardzo proste danie - pierożki na bazie ciasta francuskiego. Można je przygotować wcześniej, i tylko włożyć do piekarnika tuż przed pojawieniem się gości, lub nawet w czasie trwania imprezy. Zaskoczeniem może być wnętrze pierożków - dzisiejsza propozycja to cielęcina doprawiona imbirem i sosem sojowym. "One smakują Azją!" - powiedziała ostatnio Moja Przyjaciółka D., próbując takiego właśnie pierożka. Cel został osiągnięty.



Składniki:

  • 400 g mielonej cielęciny
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • papryczka chilli (wedle uznania)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (rozbełtane)
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowania:

Czosnek i papryczkę chilli posiekaj drobno. Cielęcinę przełóż do miski, a następnie dodaj czosnek, papryczkę oraz imbir. Dolej sos sojowy, dopraw pieprzem i wymieszaj starannie wszystkie składniki.



Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na kwadraty (o boku ok. 8-10 cm), lub wycinaj odpowiedniej wielkości szklanką (lub innym naczyniem) koła. Na każdy kawałek ciasta nakładaj farsz (tak, aby po zalepieniu wypełnił ciasto) i lep pierożki (lub inny wybrany kształt).

Pierożki posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut (lub do momentu, kiedy będą złociste i przyrumienione).



Świetnym dodatkiem do takich pierożków będzie sałatka z groszku cukrowego i marchewki. Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty. Obraną marchewkę kroję w słupki, a następnie gotuję w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (lubię, kiedy marchewka jest al dente). Pod koniec gotowania marchewki dorzucam wypłukany groszek cukrowy i gotuję warzywa jeszcze przez ok. 3 minuty. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję ok. 1 łyżeczkę oleju sezamowego i krótko podsmażam warzywa na silnym ogniu. Na końcu dodaję ok. 2 łyżki sosu sojowego i posypuję sałatkę prażonym sezamem.



Tu jedna mała uwaga - ta sałatka jest dość słona i raczej nadaje się do podawania jako dodatek. Do pierożków z cielęciną pasuje idealnie.

Pierożki pachną i wyglądają bardzo smakowicie. Polecam, szczególnie w karnawale.

5 komentarzy:

  1. podobne robiłam na sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałoby się schrupać jednego!
    Mogę się założyć, że smakują kosmicznie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sue, dziękuję :) faktycznie, były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo nawet wyjątkowe bym powiedziała,uwielbiam ciasto francuskie i takie przekąski są dla mnie zawsze na czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję :) ja dodatkowo przekąski z ciasta francuskiego lubię za szybkość przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń