STRONA GŁÓWNA

9 paź 2011



Muszle z sosem kurkowym

Po ciężkim tygodniu nadszedł weekend. Nareszcie w domu... Niestety zaległości mieliśmy spore i kiedy już zdążyliśmy wszystko ogarnąć, okazało się, że jest niedziela, godzina 21. Co zrobić? Sama sobie jestem trochę winna. Myślę, że nasze weekendowe menu dałoby się skrócić co najmniej o połowę. Skoro jednak zostało ugotowane, spróbuję choć częściowo zrelacjonować. W pierwszej kolejności muszle z kurkami zapiekane w szpinaku i pomidorach.



Składniki (dla 2 osób):

  • 8 sztuk makaronu conchiglioni(muszle)
  • 100g kurek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 70ml białego wina
  • połowa małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml soku pomidorowego
  • 100g szpinaku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • rukola (do przyozdobienia)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Muszle ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak aby były al dente. Odłóż na bok.

Czosnek posiekaj. W miseczce wymieszaj sok pomidorowy, szpinak, łyżkę startego parmezanu i jeden posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Grzyby wypłucz, pokrój grubo. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę, kiedy się zeszkli dodaj czosnek, a po chwili grzyby. Całość smaż ok. 5 minut. Na patelnię wlej wino i gotuj, aż połowa płynu odparuje. Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, mascarpone i musztardę. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia.



Do naczynia żaroodpornego wlej sok pomidorowy ze szpinakiem. Muszle napełnij farszem kurkowym i układaj w sosie pomidorowo-szpinakowym. Całość posyp pozostałym parmezanem.



Muszle piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (albo do momentu, kiedy parmezan lekko się przyrumieni). Przed podaniem danie możesz posypać rukolą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

9 komentarzy:

  1. Danie przypadło mi do gustu od początku do końca, wszystkie dodatki jakie wybrałaś świetnie się komponują, a danie i zdjęcia wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wszystkie elementy doskonale smakowo do siebie pasują. Robiłam podobne muszle i chciałam połączyć dokładnie te same co Ty składniki, ale bałam się, zę przesadzę, zatem zrobiłam w dwóch wersjach - raz muszle z masą ze szpinaku w sosie pomidorowym, a drugim razem muszle z kurkami w sosie szpinakowym. Po Twoich udanych próbach, następnym razem odważę się na podobne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zapiekanka. Z chęcią sprobuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jakie pyszne zdjęcia! Mam jeszcze resztkę muszli, wiec może sobie zrobię niebawem takie danie (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprawdziłem, przepis świetny:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochani, szpinak świeży czy mrożony?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz - Twoje pytanie mi umknęło... Ja wykorzystałam mrożony szpinak. Ale świeży też będzie pasował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wykorzystałem młody, świeży - jest super:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, dziękuje za pomoc! W ten weekend sprawdzę przepis- wygląda tak pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń