STRONA GŁÓWNA

9 lip 2011



Rustykalna tarta z kurczakiem

Pierwszy dzień na powietrzu po tygodniu spędzonym (że tak to dramatycznie ujmę) w zamknięciu, smakował doskonale. Dzisiaj obiad powitalny na cześć Hiszpańskiej Siostry u O. i R. (ja przygotowałam jedynie desery). Jedzenie było pyszne, ale od jakiegoś czasu nie daje mi spokoju wspomnienie pewnej rustykalnej tarty, tak więc wpis ten poświęcę temu właśnie przepisowi. Mój A. wprawdzie nie przepada za takimi sielskimi klimatami, ale jednak ze zdziwieniem stwierdził, że tarta jest smaczna. Jak mawia moja siostra "what is not to like" - kurczak dobry, grillowane warzywa dobre, ciasto na tartę dobre...



Składniki:

  • 250g mąki
  • 145g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 bakłażana
  • mała cukinia
  • 4 małe czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 żółtej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanego tymianku (najlepiej świeżego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj ciasto na tartę. Masło utrzyj z mąką (z dodatkiem odrobiny wody i soli). Kiedy powstanie gładka masa, uformuj kulę i włóż ją do lodówki na około 30 minut.



Przygotuj warzywa do pieczenia. Cebulę pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od jej wielkości), ząbki czosnku pokrój w dość duże kawałki, bakłażana i cukinię w kostkę. Paprykę oczyść z nasion i również pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki (lub ćwiartki). Warzywa przełóż do miski, polej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek (ja skrapiam warzywa dosyć obficie oliwą), dodaj tymianek i ocet balsamiczny, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj warzywa i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Możesz też skorzystać z opcji grilla.





Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj (do uzyskania grubości ok. 4-5mm). Przełóż do wysmarowanej masłem formy na tartę (jednak, co oczywiste, nie dopasowuj ciasta do formy).

Kurczaka pokrój w dość grubą kostkę (ok. 2x2cm). Podpieczone warzywa przełóż do miski, dodaj kurczaka i wymieszaj całość. Ułóż farsz na środku tarty. Zawijaj boki (ok. 5-6cm) do góry (pomocna może tu być łopatka). Ten etap może nastręczać pewnych trudności - z ciastem należy się obchodzić raczej delikatnie.

Tartę piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Tarta będzie gotowa, kiedy ciasto się zarumieni.

3 komentarze:

  1. Pieczone warzywa prezentują się świetnie - mam do nich słabość.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna tarta! Podoba mi sie jej nieregularny ksztalt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo warzyw to tak jak lubię, fajnie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń