STRONA GŁÓWNA

1 lip 2011



Enchiladas z ostrym sosem pomidorowym

Jak dobrze - O. i R. w końcu przeprowadzili się w nasze okolice. Proszone obiadki staną się teraz (taką mam przynajmniej nadzieję) standardem, także w ciągu tygodnia. Ostatnio, ad hoc, zorganizowaliśmy mini-wieczór meksykański, z enchiladas w roli głównej.



Składniki:

  • 8 małych lub 5 dużych pszennych placków tortilla
  • 3 piersi z kurczaka (ugotowane)
  • 200g sera cheddar
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200ml gęstej śmietany
  • zielone papryczki chili (w ilości wg uznania)
  • pomidory krojone z puszki (ok. 400ml)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowania:

Ugotowane piersi z kurczaka porwij na dość grube kawałki. Ser cheddar utrzyj na grubej tarce. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekaj. Papryczki chili podziel na pół i oczyść z nasion. Następnie posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Smaż cebulę (połowę przygotowanej porcji), kiedy się zeszkli dodaj czosnek i papryczki chili. Po ok. 1 minucie dodaj pomidory z puszki, wraz z zalewą. Wymieszaj i gotuj całość przez ok. 20 minut. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.



Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Na każdym placku tortilla układaj po porcji startego sera (ok. 1-2 łyżki), kurczaka, posiekanej cebuli i sosu pomidorowego (ok. 2 łyżki) oraz śmietany (po 1 łyżce). Zawijaj tortillas i układaj w naczyniu żaroodpornym zawiniętą częścią do dołu. Gdy zawinięte tortilla wypełnią całe naczynie, polej danie pozostałym sosem i posyp pozostałym startym serem. Danie piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Przed podaniem danie możesz posypać posiekaną pietruszką.



Enchiladas doskonale smakują z kawałkami awokado skropionymi sokiem z limonki.

5 komentarzy:

  1. nie mogę na to patrzeć! tutaj takie pyszności a ja taka głodna.
    pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  2. ... wszystkim obecnym podczas kolacji bardzo smakowało. Mój mąż wspominał jeszcze następnego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam. a twoje zdjęcie sa bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia naprawdę apetyczne, bo aż zgłodniałam! Nie dziwię się, że mąż wspominał danie następnego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim sklepie nie ma cheddara, jakim innym serem mogę go zastąpić?
    A.A.

    OdpowiedzUsuń