STRONA GŁÓWNA

30 wrz 2019

Chleb z dyni




Chleb dyniowy, na który przepis znajdziecie poniżej, jest prosty i szybki do zrobienia. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z czosnkowym lub ziołowym masłem. Przygotowuję go najczęściej na jesienne proszone obiady - żaden gość nie oprze się pachnącemu świeżemu pieczywu, którego zapach kusi już od momentu przekroczenia progu.

Składniki:

- 250 g pieczonej dyni (wskazówki jak piec poniżej)
- 400 g pszennej mąki chlebowej (typ 650)
- 100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 120 ml letniej wody*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- garść pestek z dyni
- 7 g suchych drożdży

*Jeśli dynia po upieczeniu będzie sucha, należy dodać większą ilość wody - ciasto po zagnieceniu powinno być lekko wilgotne i elastyczne.

Surową dynię wymyj, pokój w półksiężyce i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę (dynia powinna być bardzo miękka). Kiedy dynia ostygnie wytnij miąższ i przełóż do naczynia, zmiksuj blenderem.

Do miski przesyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cynamon i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pozostałe składniki, wymieszaj całość, a następnie przez kilka minut wyrabiaj ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiaj ponownie ciasto. Uformuj kulę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 45 minut. Pod koniec wyrastania chleba nastaw piekarnik na 200 stopni, na dole piekarnika ustaw naczynie z wodą.



Kiedy chleb wyrośnie, skrop go wodą i posyp pestkami dyni. Piecz przez ok. 35-40 minut. Podawaj z czosnkowym lub ziołowym masłem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, choć następnego dnia też jest super.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz