STRONA GŁÓWNA

28 kwi 2019

Najlepsze grillowane jajka z pomidorami i papryką



Niestety, weekend dobiega ku końcowi. Wróciliśmy z A. do Warszawy, dzieci zostały u dziadków. Smutno bez nich. Pogoda też się nagle jakaś taka depresyjna zrobiła... Nic tylko siąść i płakać.

Tak jednak nie robimy, bo to nic nie daje. W chwilach smutku należy sobie zapewnić jakieś zajęcie. Przesadziliśmy więc jakieś dzikie stado roślin doniczkowych, włączyliśmy super miłą niedzielną muzyczkę i rozpaliliśmy grilla. Nasza lodówka nie miała niestety do zaoferowania zbyt wiele, ale wystarczyło. Zobaczcie zresztą sami.



Do przygotowania tego dania potrzebujesz: grilla, patelni żeliwnej oraz następujących składników:

Składniki (dla 2-4 osób)

- 4 jajka
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 70 g młodego szpinaku
- ostra papryczka w proszku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- listki świeżego tymianku

Przygotuj warzywa: paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski, pomidory pokrój w dość grubą kostkę, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na żeliwną patelnię wlej oliwę z oliwek, przełóż patelnię na grilla w strefę intensywnego ognia. Dodaj cebulę i czosnek i grilluj przez ok. 4-5 minut, lub do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj paprykę i grilluj przez kilka minut. Kiedy papryka będzie miękka, dodaj pomidory i ostrą papryczkę, wymieszaj warzywa i zamknij pokrywę grilla. Grilluj warzywa przez ok. 15 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i grilluj całość jeszcze przez kilka minut. Dodaj świeży szpinak, wymieszaj całość. Zrób cztery zagłębienia w sosie i wbij jajka. Znowu zamknij pokrywę grilla i grilluj danie przez kolejne 4 minuty. Kiedy białka jajek całkowicie się zetną, zdejmij patelnię z grilla.

Danie posyp listkami świeżego tymianku, oprósz solą i pieprzem. Podawaj gorące z dodatkiem świeżego pieczywa. Zwykła bagietka będzie idealnie pasować do tego dania - zamoczona w sosie i płynnych żółtkach jajek smakuje obłędnie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz