STRONA GŁÓWNA

12 lip 2014

Najlepszy sernik na zimno z musem jeżynowym



Dawno, dawno temu, kiedy byłam dzieckiem, nie przepadałam za sernikami. Wydawały mi się... nudne. Gdyby jednak ktoś zaserwował mi taki, jak ten, jest duża szansa, że bym się skusiła. O tym serniku z pewnością nie można powiedzieć, że jest nudny - na wierzchu lekko słodki mus jeżynowy, ciało śmietankowe a spód (dla zrównoważenia słodkich smaków) intensywnie kawowy.

Składniki

Masa serowa
  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 listków żelatyny (lub 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku)



Mus jeżynowy
  • 230 g jeżyn
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 280 g śmietanki kremówki

Kawowy spód
  • ok. 100 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers)
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 2 łyżki likieru Irish cream

Przygotowania:

Formę (o średnicy ok. 24 cm, z odpinaną obręczą) wyłóż papierem do pieczenia. Do przygotowanej wcześniej, ostudzonej kawy dodaj likier Irish cream i wymieszaj. Maczaj w kawie biszkopty (ale krótko, aby się nie rozpadły) i układaj na dnie formy, tak by pokryły całe dno. Biszkopty należy ułożyć dosyć ściśle, aby nie wypłynęły na wierzch, po wylaniu na nie masy serowej.



W małej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę. Do rondelka przełóż ser, śmietankę kremówkę, cukier i sok z cytryny i gotuj masę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się płynna, zdejmij ją z ognia (uważaj, aby jej nie zagotować). Dodaj do niej lekko przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie. Przelej masę serową ostrożnie do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin (do momentu, aż stężeje).



Kiedy masa serowa stężeje, przygotuj mus jeżynowy. Jeżyny zagotuj z cukrem, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż puszczą sok a cukier się rozpuści (ok. 10 minut). Następnie przecedź masę jeżynową przez drobne sito. W małej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę, następnie dodaj ją do soku jeżynowego i wymieszaj. Otrzymany sok z jeżyn ostudź. Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Do śmietanki wlewaj stopniowo sok z jeżyn, delikatnie mieszając masę. Zostaw ok. 2-3 łyżki soku do przyozdobienia wierzchu sernika. Mus jeżynowy wylej na wierzch stężałego sera. Łyżką wylewaj małe plamy soku jeżynowego na wierzchu sernika i rozprowadzaj go w fantazyjne mazy końcówką łyżki. Włóż sernik do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z lodówki obkrój ostrożnie brzegi nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz