
Dawno, dawno temu, kiedy byłam dzieckiem, nie przepadałam za sernikami. Wydawały mi się... nudne. Gdyby jednak ktoś zaserwował mi taki, jak ten, jest duża szansa, że bym się skusiła. O tym serniku z pewnością nie można powiedzieć, że jest nudny - na wierzchu lekko słodki mus jeżynowy, ciało śmietankowe a spód (dla zrównoważenia słodkich smaków) intensywnie kawowy.
Składniki
Masa serowa
- 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 200 g śmietanki kremówki
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 listków żelatyny (lub 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku)

Mus jeżynowy
- 230 g jeżyn
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 280 g śmietanki kremówki
Kawowy spód
- ok. 100 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers)
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 2 łyżki likieru Irish cream
Przygotowania:
Formę (o średnicy ok. 24 cm, z odpinaną obręczą) wyłóż papierem do pieczenia. Do przygotowanej wcześniej, ostudzonej kawy dodaj likier Irish cream i wymieszaj. Maczaj w kawie biszkopty (ale krótko, aby się nie rozpadły) i układaj na dnie formy, tak by pokryły całe dno. Biszkopty należy ułożyć dosyć ściśle, aby nie wypłynęły na wierzch, po wylaniu na nie masy serowej.

W małej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę. Do rondelka przełóż ser, śmietankę kremówkę, cukier i sok z cytryny i gotuj masę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się płynna, zdejmij ją z ognia (uważaj, aby jej nie zagotować). Dodaj do niej lekko przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie. Przelej masę serową ostrożnie do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin (do momentu, aż stężeje).

Kiedy masa serowa stężeje, przygotuj mus jeżynowy. Jeżyny zagotuj z cukrem, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż puszczą sok a cukier się rozpuści (ok. 10 minut). Następnie przecedź masę jeżynową przez drobne sito. W małej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę, następnie dodaj ją do soku jeżynowego i wymieszaj. Otrzymany sok z jeżyn ostudź. Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Do śmietanki wlewaj stopniowo sok z jeżyn, delikatnie mieszając masę. Zostaw ok. 2-3 łyżki soku do przyozdobienia wierzchu sernika. Mus jeżynowy wylej na wierzch stężałego sera. Łyżką wylewaj małe plamy soku jeżynowego na wierzchu sernika i rozprowadzaj go w fantazyjne mazy końcówką łyżki. Włóż sernik do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z lodówki obkrój ostrożnie brzegi nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz