STRONA GŁÓWNA

11 lut 2014

Tartaletki ze szpinakiem, selerem i cytrynowym łososiem



Lubię wytrawne tartaletki na weekendowe śniadanie. Kruche ciasto zagniata się dosłownie chwilę. Potem należy odczekać ok. 30 minut, aby ciasto schłodziło się w lodówce. A kiedy już jest gotowe do pieczenia, można szaleć z dodatkami. Opcji farszu jest oczywiście nieskończenie wiele. Często zaczynam od warstwy śmietany wymieszanej z jajkiem, a na wierzchu układam warzywa, wędlinę, grzyby, krewetki (najczęściej to, co akurat znajdę w lodówce). Dzisiaj proponuję sprawdzone połączenie szpinaku z rybą.

Składniki (6 tartaletek):

Kruche ciasto
  • 150 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli



Na wierzch
  • ok. 300 g filetu z łososia
  • Sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 500 g świeżego szpinaku (wygląda na sporą ilość, ale znacznie się "skurczy" w czasie smażenia)
  • 150 g korzenia selera
  • 130 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej na blat. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i sól - siekaj nożem składniki, a następnie krótko wyrabiaj dłońmi (do momentu, aż będzie gładkie). Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.





Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 6 równych porcji. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy większej od średnicy form na tartaletki (tak, by po włożeniu do foremek, ciasto wystawało ponad brzegi). Następnie każdą tartaletkę ponakłuwaj widelcem i przykryj papierem do pieczenia, a na papier wysyp suchą fasolę lub specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Następnie zdejmij z tart fasolę i papier i piecz przez kolejne 10 - 15 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste).



Filet z łososia wymyj i osusz ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Skrop łososia sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zawiń folię tak, by łosoś był zakryty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut (najlepiej w tym samym czasie, co tartaletki). Kiedy ryba będzie się piekła, wypłucz szpinak, odetnij grube ogonki i osusz papierowym ręcznikiem. Liście wrzuć do wrzątku na 1 minutę, a następnie wyjmij i osusz czystą ściereczką. Selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i smaż korzeń selera przez 7 - 10 minut. Czosnek obierz i posiekaj, dodaj do selera. Po ok. 1 minucie dodaj szpinak, śmietankę i musztardę francuską. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Zagotuj i zdejmij z ognia. Śmietanowy sos szpinakowy ułóż na upieczonych tartaletkach. Łososia porwij na płatki i ułóż na szpinaku. Rybę posyp startą skórką z cytryny. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz