STRONA GŁÓWNA

15 sty 2014

Klasyczny tort czekoladowy



Celebrując sezon na czekoladę upiekłam taki oto czekoladowo czekoladowy tort trochę zwyczajny i trochę wyjątkowy. Zwyczajny, bo prosty. Wyjątkowy, bo doskonały w swej prostocie. Wilgotny, ale bez przesady. Intensywnie czekoladowy, ale pod kontrolą (bez nadmiernej czekoladowej goryczy). Z lekkim kremem z bitej śmietany i mascarpone. Z błyszczącą, aksamitną polewą. Inspirację znalazłam w "Annie Bell's Baking Bible".

Składniki:

Ciasto
  • 225 g masła (plus do wysmarowania blachy)
  • 225 g cukru
  • 175 g mąki
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka

Masa
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 120 g mascarpone
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru



Polewa
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 60 g masła

Przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia (o średnicy ok. 20 cm) - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Masło pokrój w kostkę, przełóż do miski i miksuj aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodaj cukier, miksuj ok. 2 minuty. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując masę. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, a następnie dodaj sól i proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodawaj partiami do masy (np. po 1/3). Na końcu dodaj mleko, zmiksuj. Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez ok. 45 minut (wbity szpikulec powinien pozostać czysty). Ciasto odstaw do ostygnięcia

Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Następnie rozetrzyj mascarpone w oddzielnej misce i dodawaj po łyżce bitej śmietany, mieszając masę. Na końcu dodaj kakao i wymieszaj całość (masa powinna być gładka i mieć jednorodny kolor). Tort przekrój w poprzek na dwie części. Spód wysmaruj kakaową masą i przykryj drugą częścią.

Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka. Dodaj masło. Umieść rondel nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść czekoladę i masło. Mieszaj składniki do uzyskania gładkiej, płynnej masy. Kiedy polewa będzie gotowa, polej tort, rozsmarowując polewę szerokim nożem. Tort przełóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

5 komentarzy: