STRONA GŁÓWNA

22 sty 2014

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z czekolady i cynamonu



Zimą mam ochotę na rozgrzewające zupy i domowe ciasta, podjadam orzechy i marzę o czekoladzie, używam cynamonu i imbiru, słodzę miodem. Dzień zaczynam od kawy i kawałka świeżutkiego drożdżowego.

A dzisiaj dzielę się jednym z moich ulubionych przepisów na bułeczki drożdżowe - tym razem z czekoladą i cynamonem.

Składniki (ok. 9 bułeczek):

Ciasto drożdżowe
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko (do ciasta) + 1 jajko (do posmarowania bułeczek)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 500 g mąki

Nadzienie
  • 40 g gorzkiej czekolady (np. 70%)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cynamonu





Lukier
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Przygotowania:

Przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki. Możesz je wyrabiać w robocie kuchennym lub ręcznie. Do miski (lub robota) wlej mleko, dodaj do niego roztopione masło, cukier, jajko i drożdże - zmiksuj / wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto. Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przełóż je do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej) na około godzinę - po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotuj nadzienie. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem włóż do rondelka. Następnie rondelek umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (uważaj, aby dno rondla nie dotykało powierzchni wody). Mieszaj składniki, aż się rozpuszczą i połączą w jednorodną masę. Rondelek zdejmij znad gotującej się wody, dodaj cukier puder i cynamon, wymieszaj masę. Ciasto drożdżowe przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Wysmaruj powierzchnię ciasta masą i zawiń, jak roladę. Następnie pokrój "roladę" na kawałaki grubości ok. 5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut.



Przed pieczeniem posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, a następnie w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż się pięknie zrumienią; jeśli zbyt szybko staną się rumiane, można je na pozostały czas pieczenia przykryć papierem do pieczenia). Przygotuj lukier. W misce połącz cukier puder, sok z cytryny i wodę. Polukruj bułeczki. Podawaj, kiedy lukier stężeje.

3 komentarze:

  1. Jakie piękne zdjęcia! wyglądają jak z cukierni :) chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie!
    Z ciastem drożdżowym nie mam doświadczeń (mój Mąż robi wyśmienite ciasto drożdżowe!), ale kiedyś musi być ten pierwszy raz :) - zrobię niespodziankę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za przepis! wyszły rewelacyjne i zniknęły zanim dobrze ostygły :)

    OdpowiedzUsuń