STRONA GŁÓWNA

15 cze 2012



Pancakes z serkiem waniliowym i owocami

No dobrze, po dłuższej przerwie pora wracać do rzeczywistości. Lista postów czekających na publikację wydaje się niemiłosiernie długa. Na pierwszy ogień - pancakes, czyli przepis na idealne śniadanie. Mały I., który ostatnio robi się coraz bardziej wybredny, zajada się nimi bez umiaru...



Składniki:

  • 200 g mąki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • miękkie owoce (np. maliny, truskawki, jeżyny, jagody)
  • 180 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • cukier puder (do posłodzenia serka - do smaku)

Przygotowania:

Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i roztrzepane jajko zmiksuj na gładką masę. Masło rozpuść w rondelku, a kiedy trochę przestygnie, dodaj do masy i ponownie zmiksuj składniki. Ciasto odstaw na ok. 15 minut.



Pancakes smaż na suchej patelni (nie ma potrzeby używać dodatkowego tłuszczu). Jeden naleśnik to niecałe dwie łyżki ciasta - na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta, lekko rozprowadzając je łyżką. Pancakes smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą idealnie zrumienione i lekko wyrosną.



Ser przełóż do miseczki, dodaj ziarna wanilii i cukier puder do smaku - wymieszaj łyżką składniki.





Pancakes podawaj posmarowane serkiem i przyozdobione ulubionymi owocami. Jeśli lubisz bardzo słodkie śniadania, możesz polać naleśniki roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.

4 komentarze:

  1. Zamarzyły mi się takie i chyba coś podobnego wyczaruję na jutrzejsze śniadanie. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pulchniutkie, idealne! i przepiękne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki! od kiedy odkryłam ten przepis, pancakes są u nas baaardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszędzie roi się teraz od pancake'ów. Ale tutaj są wyjątkowo fajne zdjęcia + owoce - ekstra! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń