STRONA GŁÓWNA

1 cze 2012



Ciasto z truskawkami

Mam kilka sprawdzonych metod na błyskawiczne i bezbolesne przetworzenie truskawkowego zapasu. Jednym z takich szybkich i niewymagających zbyt wiele wysiłku sposobów jest ciasto truskawkowe - tak banalne, jak sama nazwa. Osobiście nie mam nic przeciwko banalnym przepisom. Tym bardziej, jeśli finalny produkt jest pyszny.



Składniki:

  • 150 g masła
  • 180 g cukru pudru plus do dekoracji
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g maślanki
  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 2 łyżki migdałów w płatkach

Przygotowania:

Przygotuj formę do pieczenia (ja korzystałam z formy na tartę o średnicy ok. 25 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia (możesz wyłożyć jedynie dno, a boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą).



Truskawki wypłucz i obierz z szypułek.

Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj 2 jajka i utrzyj na gładką masę. Do mąki dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę (po kilka łyżek) na przemian z maślanką, cały czas miksując masę.



Ciasto przełóż do przygotowanej formy - masę rozsmaruj delikatnie łyżką. Następnie ułóż truskawki (czubkiem do dołu, lekko wbijając w ciasto). Wierzch ciasta posyp płatkami migdałów. Formę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40 minut.





Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. rzeczywiście szybciutko się robi, ale dookoła truskawek ... zakalec :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, u mnie nie było, a z przepisu korzystam często

    OdpowiedzUsuń