STRONA GŁÓWNA

30 mar 2012



Pstrąg pieczony w młodej kapuście

Wczoraj mieliśmy gości – w roli głównej Uncle P. Byłam bardzo zadowolona z pomysłu na menu – cytrynowe risotto z krewetkami, zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem limonki i kolendry, steki z polędwicy wołowej na czosnkowym szpinaku, a na deser babeczki z malinami i jagodami (póki co, mrożonymi) na kruchym cieście… Niestety, goście spasowali już przy zupie… Coś mi się wydaje, że nasze dzieciaki skutecznie odwróciły uwagę od jedzenia. I może nie powinnam akurat w tym miejscu o tym pisać, ale co tam… Jedzenie to tylko skromny dodatek przy takich okazjach. Rozmowy, zabawy z dziećmi, wspólnie spędzony czas – to podstawa. Było bardzo miło i dziękuję moim Gościom za wspaniały wieczór.



Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis, nadrabiam blogowe zaległości – pstrąg pieczony w młodej kapuście z pomidorkami koktajlowymi. Bardzo proste, ale jednocześnie efektowne. A jeśli chodzi o wczorajsze menu, wkrótce możecie się spodziewać przepisu na pyszne babeczki z owocami.



Składniki (2 porcje):

  • 2 pstrągi
  • ok. 20 pomidorków koktajlowych
  • 4 liście młodej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Liście kapusty gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Uwielbiam ten intensywnie zielony kolor – zdjęcia wyglądają jak podrasowane, a nie są!



Czosnek obierz i posiekaj drobno. Przełóż do małej miseczki, razem z posiekaną natką pietruszki. Dodaj ok. 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj całość.



Oczyszczone pstrągi nadziewaj farszem z pietruszki i czosnku. Oprósz rybę solą (ja użyłam morskiej) i pieprzem. Lekko skrop jeszcze sokiem z cytryny. Każdą rybę owiń podgotowanymi liśćmi młodej kapusty (tak, jak na zdjęciach). Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obok ryby ułóż pomidorki koktajlowe. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek.



Ryby piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut (jeśli kapusta się nie przypiecze dostatecznie, możesz danie jeszcze chwilę piec w tej samej temperaturze – uważaj jednak, nie za długo, aby ryba nie była sucha).



Proste danie, ale według mnie prezentuje się pięknie. Uwielbiam takie kolory. Rybę możesz podać z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami. Do tego zwykła sałata z czosnkowym dressingiem i obiad gotowy. Życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. Pysznie przyrządzona rybka! Zdjęcia pierwsza klasa! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomita. Uwielbiam pieczone ryby.

    OdpowiedzUsuń
  3. serdeczne dzięki! ja też uwielbiam pieczone ryby :) zdrowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń