STRONA GŁÓWNA

19 lis 2011



Sałatka z krewetkami w mleczku kokosowym

Wprawdzie zapowiedziałam babeczki czekoladowo-bananowe, jednak z uwagi na to, że ostatnio na blogu pojawiło się sporo słodkości, dzisiaj sałatka. Babeczki wkrótce :)



Składniki (1 porcja):

  • ok. 150g krewetek black tiger
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 50g świeżego szpinaku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 plastry melona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/3 ostrej papryczki (lub wedle uznania)
  • 1 łyżka kiełków słonecznika
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Czosnek obierz i posiekaj. Krewetki wypłucz, przełóż do naczynia, dodaj czosnek, imbir, połowę soku z limonki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ostrą papryczkę posiekaj drobno, dodaj do krewetek. Całość oprósz lekko solą i pieprzem. Wymieszaj składniki.



Szpinak wypłucz i osusz delikatnie czystą ściereczką (lub ręcznikiem papierowym). Ułóż na talerzu. Cebulę pokrój w cienkie pióra, rozrzuć na szpinaku. Plastry melona podziel na kilka części i również ułóż na szpinaku. Sałatę skrop pozostałym sokiem z limonki i lekko oprósz solą.



Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj krewetki z marynatą. Następnie dodaj kurkumę i wymieszaj wszystkie składniki. Krewetki smaż przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj mleczko kokosowe i ponownie wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty.



Gorący sos z krewetkami przełóż do miseczki i ułóż na talerzu z sałatą. Na szpinaku rozrzuć kiełki słonecznika. Szpinak możesz też delikatnie skropić oliwą z oliwek. Podawaj, póki sos gorący!

3 komentarze:

  1. Piękne kolory. Sałatka wygląda jak słoneczko w ten pochmurny dzień;)Uwielbiam krewetki z mleczkiem kokosowym

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i pysznie.
    To moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, ten żółty kolor wprost hipnotyzuje!:)

    OdpowiedzUsuń