STRONA GŁÓWNA

21 lis 2011



Czekoladowe babeczki z bananami

A. wrócił z pracy bardzo głodny. Od progu wyczuł delikatny zapach bananów i zdecydowanie wiercący w nosie zapach czekolady. Za muffinki z bananami przyznał mi 10 punktów na 10! Potem twierdził, że został zmanipulowany (że niby jak w hipermarkecie? Przecież te hipnotyzujące zapachy były prawdziwe!). Mimo, że nie przepadam za słodkościami, te babeczki oceniam wysoko. Musicie wypróbować!



Składniki:

Składniki suche:
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier 0,6 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • cukier z prawdziwej wanilii 2 łyżeczki
  • 2 łyżki kakao
  • 40g migdałów (obranych i grubo posiekanych)

Składniki mokre:
  • masło 100g
  • jogurt naturalny 180g
  • czekolada gorzka 100g
  • 2 jajka
  • 1-1,5 banana

Przygotowania:

W naczyniu wymieszaj suche składniki, tj. przesianą mąkę i kakao, cukier, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwej wanilii oraz grubo posiekane migdały (zostaw trochę do przyozdobienia babeczek).

Następnie zajmij się przygotowaniem mokrych składników. Zagotuj w garnku wodę. Nad gotującą się wodą umieść naczynie z pokrojonym w dość duże kawałki masłem i czekoladą. Mieszaj składniki, aż uzyskach gęstą, jednorodną masę. Naczynie z rozpuszczoną czekoladą i masłem odstaw na chwilę na bok.



W oddzielnym naczyniu rozbełtaj jajka, dodaj jogurt i wymieszaj na jednorodną masę. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem (pamiętaj, masa czekoladowa nie może być gorąca - poczekaj, aż lekko przestygnie, ale wciąż będzie miała lejącą konsystencję). Mokre składniki mieszaj, aż do momentu uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.



Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Mokre składniki przelej do naczynia z suchymi. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj pokrojone banany. Ponownie wymieszaj masę (nie obawiaj się, że kawałki bananów nie pozostaną w całości!).



Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W formie na muffiny ułóż papierowe foremki i przełóż do nich przygotowaną masę (do ok. 2/3 wysokości foremek). Muffinki posyp pozostałymi migdałami. Babeczki piecz w piekarniku przez ok. 30 min. Po tym czasie, otwierając piekarnik, poczujesz obłędny zapach czekolady i bananów. Ostrzegam, będzie pachniało w całym domu!

10 komentarzy:

  1. cudowne ! uwielbiam takie smaki. muszę je koniecznie zrobić. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, piękne czekoladowe muffinki

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. muszą być bardzo smaczne, bo wyglądają bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. banany i czekolada to wspaniale polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne smakowe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, czekoladowe, a do tego z bananem, co oznacza, ze sa na pewno wilgotne i dlugo swieze... Takie muffiny lubie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Banan i czekolada to połączenie godne bogów. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ile sztuk wychodzi z tego przepisu?:)

    OdpowiedzUsuń