STRONA GŁÓWNA

4 sie 2011



Porzeczkowe cupcakes

Oto przepis dla cupcakeowych laików. Sezonowy, prosty i efektowny. Bardzo lubię to słodko-kwaśne połączenie. A porzeczki wyglądają jak małe rubiny :)



Składniki (12 cupcakes):

Składniki suche:
  • mąka 2 i 1/2 szklanki
  • cukier 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka

Składniki mokre:
  • masło 100g
  • jogurt naturalny 180g
  • 2 jajka
  • 100g porzeczek (oberwanych z łodyżek)

Krem:
  • 100g mascarpone
  • 60g śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 20g cukru pudru
  • garść porzeczek



Przygotowania:

Oto mój stały i sprawdzony sposób na muffiny:

Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
Zajmij się przygotowaniem mokrych składników. Rozpuść masło i ostudź je. Jajka rozbij w misce i roztrzep widelcem. Do jajek dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie. Na końcu do składników mokrych dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj mokre składniki, aż utworzą gładką masę. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj dokładnie. Dodaj porzeczki i ponownie wymieszaj masę.

Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. W formie na muffiny ułóż papierowe foremki i przełóż do nich przygotowaną wcześniej masę (do ok. 2/3 wysokości foremek). Babeczki piecz w piekarniku ok. 35 min.



Na ostudzonych babeczkach ułóż warstwę kremu. Na wierzchu rozrzuć owoce. Całość możesz ozdobić listkami mięty.

7 komentarzy:

  1. Urocze babeczki. Poczęstuję się jedną. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie cupcakes to ja lubie, a krem na mascarpone jest chyba moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale one cudownie wyglądają. Zapragnęłam takich, teraz! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To były najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam!!:)Towarzystwo równie smakowe;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj pisałam o tym, że cucpakes wychodzą powoli z mody, ale sama uległam czarowi babeczek, bo zrobiłam mud cakes, które wyglądają jak cupcakes :) Dużo zamieszania, ale zmierzam ku temu iż przystrojone z gustem prezentują się po prostu pięknie i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku. Musze je zrobic :)
    Obserwuje. Przejrzałam " na szybko" jak narazie Twojego bloga, i jestem zachwycona masa wspanialych i idealnych dla mnie przepisów : )

    OdpowiedzUsuń