STRONA GŁÓWNA

20 cze 2011



Cytrynowy sernik z ricotty

Co za dzień... Jako, że nie mam w zwyczaju nosić ze sobą parasola (wszystkie zdążyłam zgubić, więcej nie kupię), zmokłam dzisiaj kilka razy. Deszcz był konkretny, więc nawet krótki dystans z budynku do samochodu zdołał zniszczyć moją (wprawdzie nie misterną, ale zawsze) fryzurę, a przy okazji kobiece zadowolenie z siebie :( Jednocząc się w smutku z całymi rzeszami zmokniętych, załączam wpis pozytywny i przypominający o tym, że mimo wszystko mamy prawie lato!



Składniki:

  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160g masła
  • 160g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 320g sera ricotta
  • 200ml śmietany
  • sok z dwóch cytryn
  • 200g borówek amerykańskich
  • cukier puder do posypania ciasta



Przygotowania:

Masło utrzyj, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ok. 80g cukru. Zagnieć ciasto (powinno być gładkie i zwarte), dodaj jedno jajko i dalej ugniataj. Powstałe ciasto powinno być dosyć elastyczne. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - rozprowadź je równo (powinna powstać warstwa grubości ok. 1 cm). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.



Ricottę, pozostałą część cukru, śmietanę, trzy jajka i sok z cytryny miksuj na gładką i lekko puszystą masę. Powstały krem serowy przelej na podpieczone ciasto i włóż do piekarnika na ok. 30 minut - piecz w temperaturze 150 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika, ostudź ciasto, ułóż na wierzchu owoce, oprósz cukrem pudrem i włóż do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Moja rada - ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem także tuż przed podaniem, wtedy cukier nie rozpuści się i będzie wyglądał bardziej efektownie.

10 komentarzy:

  1. to cytrynowe słońce.. z kuleczkami na wierzchu jest śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada! Serniki z ricotty maja taki specyficzny, delikatny smak...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i te borówki. Cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję i jeszcze raz polecam! sernik został zjedzony do ostatniego okruszka

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ciasto i fotki (super kompozycja!) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda uroczo, ale ja jednak ricotty ostatnio do ciast nie "wkładam", bo zawiodłam się na smaku takiego jednego polecanego serniczku...:(
    Tymczasem pozdrawiam ciepło mimo grzmotów i ulewiska ogromniastego za oknem!
    Bardzo miło tu u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie serniczkowi z jagodami.Ja bym ułożyła na nim owoce i posypała pudrem po wyjęciu z lodówki.
    Pozdrawiam Cię !

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję :)
    co do kolejności, to tak jak pisałam, rzeczywiście cukrem pudrem lepiej posypać przed podaniem - w przeciwnym razie może się rozpuścić..

    OdpowiedzUsuń
  9. Z ricottą sernika jeszcze nie próbowałam, a wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń