STRONA GŁÓWNA

14 cze 2011



Clafoutis z sezonowymi owocami

Kiedy otworzyłam piekarnik, zapachniało truskawkami w całym domu. Pięknie wyglądał sok truskawkowy, który uwolnił się z owoców podczas pieczenia. Fantazyjnie rozpłynął się po całej powierzchni ciasta.



Składniki:

  • 500g truskawek
  • 110g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60g miałkiego cukru
  • 250ml mleka
  • 50ml gęstej śmietany
  • 50g masła
  • cukier puder (ok. 1-2 łyżki - do posypania)



Przygotowania:

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Blachę do pieczenia (o średnicy ok. 30cm) wysmaruj masłem. Ułóż na dnie przygotowane truskawki.

Mąkę przesiej do miski, dodaj lekko roztrzepane jajka i ubij całość na gładką masę. Dodaj cukier, śmietanę i mleko i wymieszaj składniki, delikatnie ubijając. Masło rozpuść na wolnym ogniu. Poczekaj aż lekko ostygnie i dodaj do pozostałych składników. Ponownie wymieszaj masę.



Wlej masę do blachy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190 stopni przez 40-50 minut. Clafoutis powinno być zarumienione, a w środku wciąż lekko wilgotne. Nie przejmuj się, kiedy trochę opadnie - taki urok tego ciasta.



Clafoutis oprósz cukrem pudrem. Zdecydowannie najlepiej smakuje na ciepło.

5 komentarzy:

  1. Super, nieskomplikowany i pyszny deser:) Kiedyś robiłam clafoutis z brzoskwiniami i podałam z lodami-polecam taką kompozycję smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam! Zrobiłam z malinami i zjadłam prawie całe sama ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam z wisniami wiec z truskawkami musi byc jeszcze pyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa :)
    @Agalaula - rozumiem, że jednak się udało! czasem warto zaryzykowac drugie podejście :p

    OdpowiedzUsuń