STRONA GŁÓWNA

30 sty 2011



Sakiewki z cukinią na ostro

Mrożone ciasto filo to bardzo dobry pomysł na efektowną przystawkę. Możliwości przygotowania dania na bazie tego ciasta jest nieskończenie wiele. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przeszukałam lodówkę i odnalazłszy cukinię i ostrą papryczkę przygotowałam takie oto sakiewki:



Składniki (12 sakiewek):

  • średnia cukinia 1 sztuka
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryki chili
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 8 łyżek
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowania:

Cukinię oraz czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz paprykę chili posiekaj. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy i smaż warzywa (w pierwszej kolejności wrzuć na patelnię cebulę, potem dodawaj kolejno cukinię, paprykę chili i czosnek). Przypraw warzywa solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ocet balsamiczny. Całość smaż ok. 10 min.

Rozmrożone ciasto filo podziel na kwadraty o boku ok. 15 cm. Na każdą sakiewkę wykorzystasz 4 - 5 płatów ciasta. Układając jedną warstwę na drugiej smaruj ciasto oliwą (np. za pomocą pędzelka). Po ułożeniu warstw kładź na każdej porcji łyżkę farszu. Zawijając końce ciasta do góry formuj sakiewki (kształt przedstawiony na zdjęciu).

Tak przygotowane sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 min w temperaturze 180 stopni C (sakiewki muszą się stać złociste i chrupiące). Podawaj na ciepło.


Zupa szpinakowa

Mrożony szpinak jest stałym elementem w moim zamrażalniku. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu, gotuję makaron ze szpinakiem – jest szybko. Co więcej, rozwiązanie to zawsze odpowiada mojemu mężowi – on po prostu uwielbia to danie! Ugotowanie zupy zajmuje może trochę więcej czasu, ale jest równie proste i nie wymaga zbyt wielu „dziwnych” składników.



Składniki (6 porcji):

  • Mrożony szpinak 500 g
  • Wywar warzywny 2,5 l
  • Seler naciowy 4 łodygi
  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 8 łyżek
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Mascarpone 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Grzanki
  • Orzeszki piniowe

Przygotowania:

Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę) i gotuj ok. 10 min.

Seler naciowy pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę (4 łyżki) i smaż seler ok. 3 min. Do selera dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Całość dodaj do wywaru warzywnego.

Na patelni rozgrzej pozostałą część oliwy i smaż rozmrożony szpinak. Dopraw go gałką muszkatołową. Po kilku minutach szpinak dodaj do wywaru. Zupę gotuj jeszcze ok. 10 min. Na końcu do zupy dodaj ocet balsamiczny, mascarpone, sól i pieprz. Zupę miksuj blenderem. Podawaj z grzankami i orzeszkami pinii.


Polędwiczki wieprzowe z borowikami

Na szczęście w zamrażalniku odnalazłam polędwiczki wieprzowe. Co do mrożonych grzybów, jest to kolejny obowiązkowy punkt, jeśli chodzi o moje domowe zapasy. Na bazie tych dwóch podstawowych składników postanowiłam przygotować dość wykwintne, jak się okazało, danie. Mój pomysł nie był może zbyt skomplikowany, ale polędwiczki na talerzach prezentowały się bosko. A smakowały podobno jeszcze lepiej.



Składniki (4 porcje):

  • Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sos worcestershire 3 łyżki
  • Borowiki 300 g
  • Rozmaryn 3 gałązki
  • Wermut biały wytrawny 100 ml
  • Masło 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 10 łyżek

Przygotowania:

Mięso umyj, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek, sos worcestershire i 4 łyżki oliwy. Odłóż mięso do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej oliwę z marynaty na patelni i smaż polędwiczki z obu stron do momentu, aż będą pięknie zarumienione. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przelej sos ze smażenia i dolej trochę wody (ok. pół szklanki).

Mięso włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C ok. 15 min. W międzyczasie rozgrzej na patelni pozostałą oliwę i smaż borowiki. Dodaj masło. Dodaj roztarte igiełki rozmarynu i wermut. Smaż do momentu aż sos będzie dość gęsty i aromatyczny (ok. 15 min.). Posól i popieprz do smaku. Polędwiczki pokrojone w plastry układaj na talerzach na sosie z borowików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz