STRONA GŁÓWNA

28 lis 2013

Zawijane razowe focaccia z jabłkami



H. weszła do kuchni i położyła na stole szarlotkę. To dla was – powiedziała – po czym sięgnęła do przepastnej kraciastej torby i zaczęła wyjmować z niej kolejno słoiki pełne jabłkowych przetworów. Ustawiła je starannie w rządku obok szarlotki. Ooo! – odparłam zdziwiona – dziękuję! No, na pewno ci się przydadzą – H. patrzyła na równy rząd konfitur, przecierów i innych jabłkowych skarbów z wyraźnym zadowoleniem, po czym dodała – Ale, ale… to przecież nie wszystko! Pobiegła do przedpokoju i po chwili pojawiła się w kuchni z gigantyczną siatą złotej renety...

Składniki:

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 300 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek plus 1-2 łyżki do skropienia ciasta przed pieczeniem
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • biały i czarny sezam (do posypania)



Do środka
  • 5 jabłek (do pieczenia)
  • 3 łyżki brązowego cukru (lub wedle uznania)
  • świeży rozmaryn

Przygotowania:

Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i suszone drożdże, wymieszaj składniki. Następnie dolej wodę i oliwę, wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Ciasto przełóż na oprószoną mąką płaską powierzchnię i zagniataj przez ok. 10 minut (wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Ciasto umieść w dużej misce (powinno podwoić swoją objętość w trakcie wyrastania) i przykryj czystą ściereczką. Odłóż na ok. 1,5 godziny. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, zagniataj przez ok. 5 minut. Rozwałkuj tak, aby powstał dysk o średnicy ok. 40 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.



Obierz jabłka i pokrój w plastry. Przełóż jabłka na środek dysku z ciasta (pozostawiając brzegi o szerokości ok. 7 cm). Posyp jabłka igiełkami rozmarynu i brązowym cukrem, a następnie zawiń brzegi ciasta do góry (jak na zdjęciu). Ciasto wysmaruj oliwą (przy pomocy specjalnego pędzla) i posyp sezamem. Focaccia piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez ok. 35 minut.



26 lis 2013

Drożdżowe bułki z serkiem waniliowym i gruszką



Kiedy twoje dziecko jest bardzo wybredne i już nie masz pomysłu, co podać mu na śniadanie, poświęć trochę czasu i upiecz te pyszne drożdżówki z serkiem waniliowym. Jest duża szansa, że je polubi...

Składniki:

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
  • szczypta soli



Serek waniliowy
  • 200 g mascarpone
  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarna z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo
  • gruszka
  • 1 jajko

Przygotowania:

Jajka przelej do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj mleko i jogurt, ponownie wymieszaj. Przesianą mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami, dodaj szczpytę soli, a następnie połącz z pozostałymi składnikami (otrzymasz dość lepiące ciasto). Masło rozpuść w rondelku i przelej do wyrobionej masy. Następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut - powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Po tym czasie podziel ciasto na 12 części, formuj okrągłe bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.



Wymieszaj składniki na serek waniliowy. Kiedy bułeczki wyrosną, za pomocą małej szklanki zrób zagłębienia na środku każdej bułki, a następnie wypełnij je serkiem waniliowym. Na wierzchu ułóż kawałki gruszki. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim za pomocą specjalnego pędzla każdą bułkę (ale tylko ciasto wokół sera). Drożdżówki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Gotowe.

19 lis 2013

Pierogi z piersią z kaczki z palonym masłem i sosem z żurawiny



Od kiedy mam w domu dwójkę małych dzieci, odkryłam nowy styl gotowania. Jest to gotowanie na raty. Doskonale sprawdza się w przypadku czasochłonnych i skomplikowanych dań. Pierogi z piersi z kaczki, o których mowa poniżej, może nie są szczególnie trudne, ale wymagają poświęcenia czasu. Bo przecież trzeba ugotować bulion, przygotować farsz, ulepić pierogi i przygotować sos żurawinowy... Wszystkim zapracowanym polecam więc mój sposób na raty. Bulion z kaczki można sobie na przykład ugotować dzień wcześniej, albo i sam farsz może poleżeć noc w lodówce i nic mu się nie stanie. Sposób na raty to również doskonała metoda na to, by ograniczyć stres tuż przed pojawieniem się gości (lepiej nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę). Stosuję ją od dawna z powodzeniem i z pełnym przekonaniem polecam.

A tak na marginesie, ten wpis też pisałam na raty... Jakoś trzeba sobie radzić.

Składniki:

Ciasto na pierogi
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Farsz
  • ok. 400 g mięsa z piersi z kaczki ugotowanego w bulionie
  • 2 marchewki i 1 pietruszka z bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Do podania
  • masło
  • sos ze świeżej żurawiny (do przygotowania: żurawina, cukier, goździki, anyż, cynamon, pieprz)

Przygotowania:

Przygotuj farsz na pierogi. Zdejmij skórę z ugotowanych piersi z kaczki i podziel mięso widelcem na spore kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę na maśle na patelni. Następnie dodaj mięso z kaczki i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż ok. 1-2 minuty. Zalej winem i dodaj marchewki i pietruszkę. Odparuj płyn. Dopraw solą i pieprzem. Następnie przepuść farsz przez maszynkę do mięsa, wymieszaj.



Przygotuj ciasto na pierogi - mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej zagłębienie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dolewaj wody, cały czas wyrabiając ciasto (zagarniaj mąkę do środka). Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut - powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto podziel na 2-3 części, następnie każdą porcję rozwałkuj na cienki placek (jeśli ciasto zacznie przywierać do stolnicy, posyp ją lekko mąką). Wycinaj szklanką kółka.



W dużym garnku zagotuj wodę na pierogi (lekko posól).

Na wyciętych kółkach ciasta układaj farsz, składaj ciasto na pół i zlepiaj boki, formując pierogi. Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. Wyciągaj je z garnka, kiedy wypłyną na powierzchnię i staną się miękkie (tj. po ok. 3 minutach).



Przygotuj sos z żurawiny. Świeżą żurawinę zalej wodą (woda nie powinna przykrywać owoców) i zagotuj. Dodaj cukier (dużo cukru) i przyprawy. Wiem, brzmi to mało precyzyjnie, ale z tą żurawiną to jest tak, że jest ona bardzo, ale to bardzo kwaśna i doprawienie jej cukrem i przyprawami to sprawa indywidualna. Sos gotuj tak długo, aż stanie się dość gęsty (powinien mieć galaretowatą konsystencję).

Tuż przed podaniem pierogów rozpuść w rondelku masło. Gotuj je tak długo, aż stanie się ciemnozłote (tj. po ok. 10 minutach).



Pierogi podawaj polane palonym masłem z dodatkiem sosu żurawinowego.

10 lis 2013

Nitotartaniszarlotka



Co tydzień przejeżdżam koło tego miejsca. Pierwsze zdjęcie zrobiłam tam rok temu, wczesną jesienią, kiedy ziemia usłana była czerwonożółtymi jabłkami. Światło było ciepłe, a jabłka jędrne i błyszczące. Dzisiaj w całym sadzie wypatrzyłam jedno byle jakie jabłko leżące na ziemi. Niesamowite, jak krajobraz zmienia się z tygodnia na tydzień, jak zmieniają się kolory i światło.

Lubię tę szarą i mokrą pogodę. Lubię szarlotkę w listopadzie. Albo tartę. Albo jedno i drugie na raz...

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 4 żółtka
  • 250 g masła plus 3 łyżki do smażenia jabłek
  • 100 g cukru pudru
  • 1 kg jabłek
  • 120 g brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kawałek gorzkiej czekolady (do posypania)
  • szczypta soli

Przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, skórkę otartą z cytryny i mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj składniki, przełóż na blat i posiekaj. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części - jedna powinna być dwa razy większa od drugiej. Obie owiń w folię, mniejszą porcję włóż do zamrażarki a większą do lodówki.





Obierz jabłka i pokrój na spore kawałki. Masło z brązowym cukrem rozpuść na patelni, dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj i smaż ok. 5 minut. Dużą porcję ciasta wyjmij z lodówki, ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy na tartę (boki tarty powinny mieć wysokość ok. 2 cm). Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 10 minut. Następnie na ciasto przełóż podsmażone jabłka. Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na grubej tarce (trzymając ją nad ciastem). Następnie ciasto posyp startą gorzką czekoladą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


8 lis 2013

Papryka faszerowana kaszą pęczak z pietruszkową kruszonką



Lubię pęczak. Kiedy stanowi główny składnik mojego posiłku, jestem bardzo zadowolona. Bo tak sobie wtedy myślę, że nie dość, że jem coś tak smacznego, to jeszcze przy okazji dbam o zdrowie (pęczak zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B). Kasza pęczak w wielu daniach z powodzeniem może zastępować ryż (np. w sałatkach czy risotto). Pomyślałam więc, że podobnie, jak ryżem, można nią faszerować paprykę.

Składniki:

Faszerowana papryka
  • 6 małych papryk
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • sól i pieprz



Kruszonka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól



Przygotowania:

Wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, cukinię i cebulę) pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pęczak wypłucz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj boczek. Smaż do momentu, aż boczek częściowo się wytopi i lekko zrumieni. Następnie dodaj czosnek, marchewkę, pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 1-2 minuty. Do warzyw dodaj pęczak, wymieszaj całość. Zalej połową bulionu. Pęczotto gotuj przez ok. 10 minut, co jakiś czas dolewając bulion. W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Następnie dodaj orzeszki piniowe i posiekaną natkę pietruszki do pęczotto, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.



Przygotuj pietruszkową kruszonkę. Wszystkie składniki (tj. bułkę tartą, schłodzone masło pokrojone w kostkę i natkę pietruszki) doprawione solą zmiksuj blenderem. Paprykę wypłucz, odetnij górną część na wysokości ok. 2/3 i wytnij gniazda nasienne. Każdą paprykę wypełnij półpłynnym pęczotto i posyp kruszonką. Papryki ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25-30 minut (kruszonka powinna się zrumienić).



Paprykę możesz podać z prostą sałatką z rukoli i prażonych orzeszków piniowych, skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

4 lis 2013

Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi



Dzisiaj podaję przepis na konkret-śniadanie, czyli pieczoną frittatę (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało) - z dodatkiem szpinaku i pomidorków. Ja użyłam świeżego szpinaku, ale z powodzeniem można wykorzystać mrożony.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść (lub dwie) szpinaku
  • ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Jajka rozbij do miski i rozbełtaj. Następnie dodaj starty parmezan, skórkę i sok z cytryny. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem - wymieszaj składniki.



Wypłucz szpinak i pomidorki, a następnie je osusz. Szpinak dodaj do jajek i wymieszaj całość. Przelej masę jajeczną do naczynia żaroodpornego. Pomidorki pokrój na ćwiartki, rozrzuć na wierzchu frittaty. Naczynie włóż do piekarnika. Frittatę piecz przez ok. 25 minut.



Pod koniec pieczenia (tj. ok. 5 minut przed końcem), kiedy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posyp frittatę pozostałym parmezanem. Piecz do momentu, aż ser się stopi i lekko przyrumieni. Gotowe.