STRONA GŁÓWNA

19 sty 2013



Ostrygi z pomidorami, ogórkiem pod cytrynową pianką

... Podobnie, jak wspaniałego turbota i mule i kilka innych pyszności, których nie będę już wymieniać, ponieważ jest mi wstyd za mój brak autokontroli. Przytargałam więc do domu te siaty pełne rzeczy pysznych i inspirujących. I dopiero wtedy ogarnęło mnie głębokie zastanowienie - kto to wszystko zje?! No tak, typowe. Tak już niestety mam, że kiedy widzę piękne owoce, warzywa, ryby i owoce morza, trudno mi się powstrzymać. Wpadam w dziki szał zakupowy. I pół biedy, jeśli obok jest Mój A. - czyli głos rozsądku. Dramat, kiedy jestem sama (co niestety miało miejsce ostatnim razem). Na szczęście, po moich szalonych zakupach goście zorganizowali się jakoś sami - zapowiedzieli się na sobotę. I całe szczęście! (choć i tak nie obyło się bez mrożenia części zakupów...).



Zabrałam się za planowanie menu. Ostrygi wydawały się idealne na przystawkę - tym bardziej, że ostatnio wpadł mi w oko ciekawy przepis. Znalazłam go w książce "Smaki z Fjällbacki" autorstwa Camilli Läckberg i Christiana Hellberga. Lekko zmodyfikowany prezentuję poniżej. Jest dość prosty. Po pokonaniu pierwszej przeszkody, w postaci otworzenia ostryg (szybki tutorial znaleziony w sieci uratował sytuację), wszystko poszło jak po maśle.



Składniki (4 porcje)

Ostrygi
  • 12 ostryg
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżka)
  • oliwa z oliwek

Cytrynowa pianka
  • 100 ml wody ogórkowej
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna wyciśnięta
  • 100 ml oliwy
  • odrobina oliwy chili

Przygotowania:

Z pomidorów usuń gniazda nasienne. Z ogórka również wytnij pestki. Pomidory i połowę ogórka pokrój w kostkę. Ostrygi otwórz i oddziel nożem, ale pozostaw w muszlach. Na każdej ostrydze połóż trochę pokrojonego pomidora i ogórka oraz posiekanej natki, dodaj kilka kropel oliwy.



Woda ogórkowa: pozostałą część ogórka obierz i zmiksuj z odrobiną wody, przecedź przez sitko o małych oczkach i wstaw do lodówki. Ubij żółtko z sokiem z cytryny. Dodaj wodę ogórkową, wlej oliwę i odrobinę oliwy chili, miksuj do powstania piany. Posól do smaku.



Ostrygi podawaj z cytrynową pianką. Przepis na specjalne okazje!



12 sty 2013



Moje zimowe ciasto z owocami

Kiedy zimą zatęsknię za latem, piekę ciasto z mrożonymi owocami. Uwielbiam zapach malin w domu, kiedy za oknem pada śnieg.



Składniki

Ciasto
  • 175 g masła
  • 175 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • mrożone maliny i jagody

Kruszonka
  • 35 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru

Przygotowania:

Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Następnie wmieszaj proszek do pieczenia. Jajka rozbełtaj a następnie dodawaj stopniowo do maślanej masy. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj z mąką wymieszaną z cukrem pudrem - ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję bułki tartej.



Formę do pieczenia wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż mrożone owoce, a następnie posyp je kruszonką. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut (powinno być na wierzchu lekko zrumienione, a szpikulec po wbiciu w nie suchy).



Lubię taką zimę...

7 sty 2013



Dorsz na tajskim sosie z dodatkiem szpinaku

Droga A., dzisiaj to ja stawiam Ci wyzwanie - spróbuj tego! Potrafię przyprawić ten pyszny tajski sos tak ostro, że raczej nie podołasz! A tak na poważnie, sos jest rzeczywiście pikantny, ale oczywiście możecie wybrać opcję bardziej lub mniej radykalną dodając więcej lub mniej papryczki chilli (w przepisie podaję ilość rozsądną...).



Składniki

  • filet z dorsza
  • ok. 4-5 łyżek posiekanej dymki
  • 3 zielone ostre papryczki (ilość można oczywiście zmieniać, w zależności od tego, jak bardzo ostry sos chcemy uzyskać)
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia galangalu (ok. 2 x 2cm)
  • cukier trzcinowy - ok. 3 łyżeczki (lub do smaku)
  • sok z połowy limonki
  • szpinak (świeży lub mrożony)
  • olej roślinny (do smażenia)

Przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj dorsza. Mięso tej ryby jest bardzo kruche. Aby uniknąć rozpadania się dorsza na patelni, zalej go wcześniej słoną zalewą - wystarczy 15 minut. Dobrym sposobem jest też dość obfite oprószenie dorsza solą, dociśnięcie go talerzem i pozostawienie w lodówce na noc - wtedy wypłynie nadmiar wody a mięso stanie się bardziej zwarte. Następnie rybę należy dokładnie wypłukać i oprószyć pieprzem. Odłóż ją na bok na czas przygotowania sos tajskiego.



Papryczkę oczyść z nasion, a następnie pokrój dość drobno. Czosnek obierz i posiekaj. Galangal obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżki oleju. W pierwszej kolejności smaż papryczkę i czosnek. Po ok. 2 minutach dodaj dymkę i galangal, wymieszaj całość, a następnie dodaj sos śliwkowy , pastę z tamaryndowca, sos sojowy, cukier i sok z limonki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możesz dodać ok. 2-3 łyżki wody. Całość smaż, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 5 minut. Sos powinien być dość gęsty.



Rybę podsmaż na rozgrzanym oleju by lekko się zrumieniła, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 7 minut. Dorsza podawaj na pikantnym sosie, z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Ja dodatkowo podaję do tak przygotowanej ryby szpinak, który smażę bardzo krótko na oliwie, z dodatkiem ok. 1-2 łyżek sosu sojowego (szpinaku nie należy dodatkowo solić - sos sojowy jest wystarczająco słony). Uwielbiam to danie, ponieważ jest pyszne i lekkie.

4 sty 2013



Zimowe ciasto z cukinii z orzechami włoskimi

Poniżej prosty przepis na ciasto z cukinii. Muszę powiedzieć, że jestem prawdziwą fanką ciast warzywnych - koniecznie z dodatkiem cynamonu i różnego rodzaju orzechów.



Składniki

  • 180 g orzechów włoskich
  • 500 g cukinii
  • 150 ml oleju
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 310 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowania:

Cukinię obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Orzechy włoskie posiekaj dość grubo. Dodaj większość do cukinii (pozostaw trochę do posypania ciasta z wierzchu). Następnie dodaj olej, cukier i rozbełtane jajka. Wymieszaj całość, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon - ponownie wymieszaj ciasto.



Masę przełóż do podłużnej formy, na wierzchu rozsyp pozostałe orzechy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut (szpikulec po wbiciu w ciasto powinien być suchy). Gotowe.





2 sty 2013



Mung Dal

Pomimo, że biel za oknem zniknęła, a czarny asfalt miasta pokrył się przybrudzonym roztapiającym się śniegiem, to jednak wciąż... zimno! Zachęcona pełnym słońcem wybrałam się wczoraj na bardzo długi spacer. Mały I. był wniebowzięty. A. cieszył się jak dziecko. A ja - marzłam potwornie! Być może jestem stworzona do życia w bardziej przyjaznym klimacie. Skoro jednak jest jak jest, wypracowałam kilka metod radzenia sobie z mrozem. Podstawa to rozgrzewające zupy i curry. To moje ulubione zimowe potrawy.

Polecam mój sprawdzony przepis na rozgrzewającą zupę marchewkową, który znajdziecie w nowym internetowym magazynie Hello Zdrowie!.

A poniżej przepis na pyszne Mung Dal.



Składniki

  • 250 g fasoli mung
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 200 g pomidorów krojonych w puszce
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pieprz cayenne (do smaku)
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowania:

Fasolę mung dokładnie wypłucz - co najmniej trzy razy zmieniając wodę w naczyniu. Następnie gotuj ją w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka. Fasolę można wcześniej namoczyć przez kilka godzin - skróci to czas gotowania.



Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek (można też użyć ghee, czyli klarowanego masła). Smaż cebulę, czosnek i imbir razem z przyprawami przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki i smaż całość jeszcze przez kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.



Mung dal podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym. Ja dodatkowo podsmażyłam kilka pasków czerwonej papryki i pióra cebuli na ghee i przyozdobiłam nimi danie. Jest pyszne i rozgrzewające.